Maandelijkse taken

Bekijk per maand een overzicht van taken voor in de tuin.

Januari

1. Snoeien

In januari kunnen de meeste bomen gesnoeid worden. Denk maar aan fruitbomen, waar een vruchtsnoei in de winter mooie vruchten oplevert in de zomer, of aan wilgen die geknot worden. Toch zijn er enkele bomen die beter in de zomermaanden gesnoeid worden. Bij een Acer (esdoorn), Betula (berk), Carpinus (haagbeuk) of een Juglans (walnoot) moeten we rekening houden met een sterke sapstroom in het voorjaar. Laat je deze bomen snoeien in de winter, dan bestaat de kans op ‘doodbloeden’ van de boom in het voorjaar.

Ook sommige heesters kunnen in de winter gesnoeid worden. Toch wordt een snoeibeurt in de winter best zoveel mogelijk vermeden, gezien de mogelijk negatieve of ongewenste gevolgen (bv. geen bloei of veel ‘waterloten’).

2. Bodem afdekken

Door de vrieskou sterven de meeste onkruiden af in de winter. Onkruid dat nog niet afgestorven is, kan nu gemakkelijk verwijderd worden (tenzij het vriest). Eens de bodem volledig onkruidvrij is, kan er een mulchlaag aangebracht worden. Deze mulchlaag kan bestaan uit compost, verhakseld snoeiafval, bladeren of sierschors. De eerste drie zullen niet enkel de groei van nieuw onkruid remmen, ze voeden ook de bodem met organisch materiaal. Dit organisch materiaal is een zeer goede meststof voor de planten in uw tuin. Als de mulchlaag correct aangebracht wordt, zal de bodem hierdoor niet verzuren, zoals soms wel beweerd wordt.

3. Verhardingen reinigen

Vaak ontstaat er een aanslag op verhardingen zoals oprit of terras. Deze aanslag ontstaat meestal door het vallen van de bladeren, maar ook de natte herfstmaanden versnellen de groei van deze aanslag. De beste manier om deze aanslag terug te verwijderen is uiteraard met een hogedrukreiniger. Daarna kan de verharding beschermd worden met een speciaal product. Laat de verhardingen nu al reinigen, dan kan u vanaf de eerste mooie lentedagen genieten van een proper terras.

Februari

1.Planten of verplanten

In de wintermaanden kunnen de meeste planten en bomen aangeplant of verplant worden. Deze periode is ideaal omdat de planten nu in rust zijn en er nu nog vrij veel regen valt. Bij vrieskou moeten de werken uitgesteld worden. Een goede aanplanting is noodzakelijk om ook op langere termijn te kunnen genieten van mooie planten. Ik sta u graag bij bij het uitwerken van uw plannen.

2. Gazononderhoud

Het gazononderhoud kan nu al opgestart worden. Geef het gazon al een eerste keer kalk in februari. Door de bodem te kalken worden meststoffen en water er beter in vastgehouden. Zure bodems met een lage pH-waarde, zoals zandbodems, vragen meer kalk dan bv. kleibodems. Als mos de overhand neemt in het gazon, kan er gebruikt gemaakt worden van kalkcyanamide. Opgelet, een foute toepassing kan schade toebrengen aan het gazon en/of de bodem. Voor een optimaal resultaat kan u bij mij terecht om vooraf een bodemstaal te laten nemen. Aan de hand van dit bodemstaal kan dan een correct bekalkings- en bemestingsadvies gegeven worden.

3. Snoeien

Planten worden soms opgedeeld in 2 groepen: ‘planten die op het jonge hout bloeien’ en ‘planten die op het oude hout bloeien’. De planten die tot de eerste groep behoren, bloeien vaak na 21/06 en kunnen nu gesnoeid worden. Denk maar aan pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata), hertshooi (Hypericum) en vlinderstruiken (Buddleja). Ook klimop (Hedera) kan nu al een eerste keer gesnoeid worden om te vermijden dat hij gaat woekeren. Snoeien vergt enige kennis en ervaring, laat je steeds bijstaan door een tuinier!