BB new

Maandelijks onderhoud

In welke maanden laat je je tuin best onderhouden?

Niet alle taken kunnen op elk moment uitgevoerd worden. Als je bijvoorbeeld op het verkeerde moment snoeit, kan je je beplanting ernstig beschadigen.

Bekijk hieronder alvast welk onderhoud jouw tuin in de maanden januari en februari kan gebruiken. Stuur mij een bericht voor meer informatie en advies over tuinonderhoud.

Maandelijks tuinonderhoud

Januari

Januari is voor de meeste bomen het ideale moment om gesnoeid te worden. Als je een fruitboom in de winter snoeit, krijg je namelijk mooiere vruchten in de zomer. Wilgen worden eveneens standaard in de winter geknot.

Let wel op, sommige bomen hebben in het voorjaar een sterke sapstroom, waardoor je die beter niet in de winter snoeit. Ze zouden anders ‘doodbloeden’ in het voorjaar. Denk maar aan esdoorns (Acer) en haagbeuken (Carpinus).

Heesters kunnen in de winter gesnoeid worden, maar dat kan wel ongewenste gevolgen hebben. Zo kan het zijn dat de plant dat jaar niet meer zal bloeien of dat er slappe scheuten (‘waterloten’) aan je plant verschijnen. Probeer dus die planten niet te snoeien in de winter.

Dankzij de vrieskou in de winter sterft veel onkruid af en wat overblijft, kan je makkelijk verwijderen. Breng op de onkruidvrije bodem een mulchlaag aan om nieuw onkruid te remmen en de bodem te voeden. Die laag kan bestaan uit de volgende materialen:

  • bladeren
  • compost
  • sierschors
  • verhakseld snoeiafval

Ondanks wat vaak beweerd wordt, zal de bodem niet verzuren zolang je de mulchlaag correct aanbrengt.

In de natte herfstmaanden komt er vaak een aanslag op je bestrating, zoals oprit of terras, onder meer door afgevallen bladeren. De winter is een goed moment om die aanslag te verwijderen met een hogedrukreiniger.

Bescherm tot slot jouw verharding door die te behandelen met een speciaal product. Zo kan je vanaf de lente meteen volop van je terras genieten.

Is je bestrating beschadigd of aan vernieuwing toe? Ik leg vakkundig opritten en terrassen aan.

Februari

In de winter zijn de meeste planten in rust en valt er nog vrij veel regen. Daarom is dat het perfecte seizoen om nieuwe planten of bomen aan te planten of oude planten te verplanten.

(Ver)plant echter niet bij vrieskou, want dan gaan de planten kapot. Om in de lente en zomer mooie planten in jouw tuin te hebben, is het essentieel dat de planten correct ver-/geplant worden.

Ik geef je graag advies over hoe je die taak het beste kunt aanpakken.

Vanaf februari kan je aan een mooi gazon beginnen te bouwen. Door al een eerste keer kalk aan te brengen, kan je bodem beter meststof en water vasthouden. Pas de hoeveelheid kalk aan de ondergrond aan: zure bodems met een lage pH-waarde zoals zand hebben meer kalk nodig dan kleibodems.

Kalkcyanamide kan je gebruiken om mos te bestrijden, maar een foute toepassing van die grondstof kan schade veroorzaken aan je gazon en/of bodem. Om geen risico’s te lopen, laat je dat dus beter over aan een expert zoals ik. Op basis van een bodemstaal kan ik optimaal advies over kalk en bemesting geven.

Verschillende planten kunnen in februari gesnoeid worden. Het gaat vooral om planten die op jong hout en vaak pas na 21 juni bloeien. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

  • hertshooi (Hypericum)
  • pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata)
  • vlinderstruiken (Buddleja)

Als je wil vermijden dat je klimop (Hedera) gaat woekeren, wordt die best evengoed in februari gesnoeid. Om het beste resultaat te verkrijgen, laat je je bij die snoeiwerken best door een ervaren tuinman bijstaan. Geef mij een seintje als je mijn hulp kunt gebruiken.